Esas olarak çeşitli kurum ve tesislere Çevre Görevlisi istihdamı sağlayarak, çevre ile ilgili devletin istediği adımların atılması, raporların hazırlanması ve izinlerin alınması işine odaklanır. Çevre ile ilgili mevcut olan tüm mevzuata uygun şekilde çalışılması için girişimlerde bulunur. Faaliyet kolunda çevre ile ilgili lisans alması gereken veya izin işlemleri gerçekleştirmesi gereken tüm firma, kurum, kuruluş, tesis ve işletmeye bu konuda rehberlik eder, hazırlaması gereken belgeleri hazırlayarak başvurusunu gerçekleştirir.
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 ve EK-2 listesinde bulunmayan tesisler her ne kadar “Çevre İzni”nden muaf olsalar da muafiyet belgeleri alınmalı, atık yönetimi kapsamında “Endüstriyel Atık Yönetim Planı”nı faaliyette bulundukları illerde bulunan valiliklere bağlı Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerine sunarak 3 yıllık onaylarını almaları, düzenli atık çıkışı için atık yönetimi sistemlerini kurmalı, atık beyanlarını ve piyasaya süren yükümlülüğü kapsamında ambalaj beyanları gerçekleştirilmelidir.
Atık ithalatçı belgesinin nasıl alınacağı ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliklere ve ilgili mevzuata göre hareket edilmesi doğru olacaktır. Bu belgeyi alabilmek için Çevre Danışmanlık firmalarından profesyonel destek alabilirsiniz. Tüm çevrecilik belgeleri konusunda deneyimli personellere sahip olan Eylen Mühendislik Çevre Danışmanlık firması olarak, tüm bürokratik süreçlerde tam destek sunuyoruz. İstediğiniz belgeye sahip olmanız için gerekli olan koşulları taşımanıza yardımcı oluyoruz. Yapılacak işlemler ve atılacak adımlar konusunda rehberlik yürütüyoruz.
Çevre İzni, Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izni ifade etmektedir. Çevre İzni, 10.09.2014 Tarih ve 29115 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” EK listelerindeki faaliyetlerden bir veya daha fazlasını bulunduran tesisler için zorunludur. Bu kapsamda, faaliyet sahibi tesisler, çevreye zararlarının kontrolü için “Çevre Danışmanlık” firmalarından hizmet almalı ya da işletmelerinde çere yönetim birimi/ çevre görevlisi istihdamı gerçekleştirmelidir.
10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 ve EK-2listesinde bulunan tesislerin çevre izni ve/veya lisansı alınması için Çevre Danışmanlık Yeterliliği olan firmalardan hizmet alınması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından zorunlu kılınmıştır. İlgili tesislerin muaf olması durumunda ise EK-1 veya EK-2listelerinde bulunmaları sebebiyle yine de Çevre Danışmanlık Hizmeti almaları gerekmektedir. Çevre Görevlisi ataması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı online ortamdan gerçekleştirilmekte olup, izin kapsamındaki başvuru da Bakanlığın kullanıma açtığı sistem üzerinden tamamlanmaktadır.